Особистісний розвиток школярів у діяльності з читання художніх творів - Хупавцева, Н.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано психологічні умови становлення особистості в навчальному процесі середньої школи; оха- рактеризовано позиції людини як суб’єкта діяльності; окреслено осо- бливості діалогічного читання учнями художніх творів як засобу їх особистісного розвитку. Зазначено, що художній твір є феноменом куль- тури. Культурним його робить лише те, що перед нами не власне речова інформація, де існує пасивний і безголосий об’єкт дослідження, іншими словами, не текст, а витвір іншої свідомості. Текст – прояв культури – це осмислений світ, тому під час зустрічі з текстом власне осмислення буття учнями включатиметься в ситуацію культурного спілкування, сприяючи особистісному розвитку школярів.