Зміст маніпуляції як різновиду прихованого психологічного впливу - Гребінь, Н.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано зміст поняття психологічного впливу та маніпуляції як різновиду прихованого психологічного впливу. Ви- значаються критерії, на основі яких обґрунтовується доцільність ви- окремлення маніпулятивного впливу серед інших видів психологічного впливу. Окреслено характерні ознаки маніпуляції: ставлення до об’єкта маніпулювання як до засобу досягнення власних цілей; прагнення отри- мати односторонній виграш; прихований характер впливу; використан- ня психологічної вразливості; прагнення ввести партнера по взаємодії у психологічну залежність; створення в адресата маніпуляції ілюзії само- стійності прийняття рішень та дій.