Психологічні особливості феномена креативності у старшокласників - Дідковська, Л.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті наведено результати дослідження психологічних особли- востей прояву феномена креативності у старшокласників. У ході дослід- ницької роботи сформульоване визначення креативності та обґрунто- вано вибір відповідних діагностичних процедур. Емпіричним шляхом досліджено психологічні особливості креативних старшокласників: спонтанність, емоційна імпульсивність, соціальні сміливість, гнучкість, оригінальність. Показано, що феномен креативності у старшокласників є результатом і важливою складовою загального адаптаційного механіз- му, який обумовлює збалансований, рівномірний, гармонійний розви- ток особистості без виражених невротичних та психічних аномалій. Ви- значено основні напрямки подальших досліджень проблеми: розробка більш простих і точних інструментів діагностики креативності, а також технологій її розвитку в різних вікових періодах.