Вивчення семантичного простору рольових позицій учителя початкових класів - Мірошник, З.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито специфіку вивчення семантичного простору ро- льових позицій учителя початкових класів. Встановлено факторну структуру ролей, утворену детермінантами (дії та вчинки), що їх поро- джують, розкривають зміст кожної ролі і вказують на їх взаємозв’язок із педагогічною діяльністю вчителя. Доведено, що такі ролі, як «зна- вець дитячої психології» та «фасилітатор» входять до рольової групи «психолог», ролі «наставника» й «дидакта» об’єднані у групі «педагог», а ролі «няні» і «партнера» – у групі «соціал».