Активне соціально-психологічне навчання як метод вивчення і корекції впливу психотравмуючих переживань на емоційний стан юнаків - Прокоф’єва, О.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена проблемі вивчення впливу психотравмуючих переживань на емоційний стан юнаків. Акцентується увага на детермі- нанти психотравматизації та можливі прояви її в майбутньому людини. Розглядаються можливі шляхи корекції цих станів за допомогою ме- тоду активного соціально-психологічного навчання (АСПН). Основою даного методу є внутрішня модель психіки. Розробила цю модель Т.С. Яценко. Актуальною проблемою особистості є травма. Найчастіше вона пов’язана з дитячо-батьківськими стосунками. Завдяки роботі в групі АСПН, людина має можливість активізувати позитивний потенціал та направити його на вирішення певної проблеми. Також, у даній роботі висвітлюються особливості психіки в юнацькому віці. Знаючи їх, пси- холог може обрати найоптимальніший корекційний підхід.