Можливості та обмеження застосування герменевтичного методу у психології - Ванда, Н.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Досліджено можливості та обмеження у застосування герменевтич- ного методу в психології. Показано зв’язок застосування герменевтики у психології з розумінням як психічним процесом. З’ясовано принци- пове значення індивідуальних відмінностей суб’єктів дослідження при використанні герменевтичного методу. Вказано, що варіантами гер- меневтичного методу є графологічний та фізіогномічний методи, пси- хоаналітична інтерпретація, сукупність проективних методик, аналіз продуктів діяльності, біографічний метод, а також психологічна інтер- претація. Зроблено висновок, що кожна концепція, отримана на основі даного методу, є психологічно специфічною, тобто підходить для опису психічної реальності та поведінки лише деякого психологічного типу людей.