Рефлексія у педагогічній діяльності - Веремчук, А.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У дослідженні встановлено професійну рефлексію як психоло- гічний механізм професійного самоудосконалення і самоактуаліза- ції, що виявляється в здатності фахівця займати аналітичну позицію по відношенню до себе і професійної діяльності, одним з критеріїв сформованості якої є психологічна готовність до здійснення цієї ді- яльності; професійна рефлексія є необхідним компонентом психо- грами багатьох професій, міжособистісних стосунків, які відносять- ся до професійної сфери і спільної узгодженої діяльності в її межах. Доведено, що у структурі професійної діяльності рефлексія набуває системоутворюючого характеру, стаючи особистісною основою про- фесіоналізму фахівця.