Потенціал концепції цілісної особистості Степана Балея в осмисленні проблем освітньої діяльності - Ганаба, С.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається концепція цілісної природи особистості Сте- пана Балея. Цілісний підхід у розвитку особистості дослідник трактує як єдність та взаємодію психічних, анатомічних, фізіологічних характерис- тик людини. Наголошується, що особистість презентується дослідником як багатоаспектне, позбавлене узвичаєної абстрактної форми поняття, що пов’язане із реаліями життя та сутнісною природою конкретної людини. Акцентується увага, що саме з позицій розвитку та саморозвитку особис- тості С. Балей розглядає мету та завдання освіти. Він пропонує концепту- альні засади гуманістично спрямованої педагогіки, яка враховує внутріш- ній потенціал і природу особистості, її здатність трансгресувати.