Копінг-поведінка сім’ї як предмет психологічного дослідження - Корнієнко, І.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються теоретичні концепції копінг-поведінки сім’ї у працях зарубіжних та вітчизняних психологів. Аналізуються різні точки зору щодо поняття та виникнення сімейного стресу, копінг- ресурси, як фактори допомоги людині в стресових ситуаціях. Визнача- ється роль соціальної підтримки з урахуванням поділу за фактором ста- ті та аналіз фактора підтримки у взаєминах між батьками та дорослими дітьми. У статті також вивчається конфлікт як першочергова ознака стресу. Здійснена спроба проаналізувати особливості впливу факторів ризику чи несприятливої події на вразливість до стресу, поняття стійкої сім’ї, сімейного опанування в рамках різних підходів: соціологічного, адаптивного та системного.