Образ тіла та особливості його сприйняття жінками з синдромом залежного кохання - Коцюба, Г.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статі розглянуто особливості тілесної ідентичності жінок, які зна- ходяться у стосунках залежного кохання. Вивчено особливості образу тіла у залежних жінок та визначено рівень задоволеності власним тілом в експериментальній групі жінок. Показано, що тілесна ідентичність залежних жінок не містить сексуально-еротичних компонентів, вони ідентифікують себе з такими частинами тіла, як руки, обличчя та шия, тоді як специфічною для групи незалежних жінок є ідентифікація тіла з геніталіями. У жінок, які знаходяться у стосунках залежного кохан- ня спостерігається негативне ставлення та низький рівень уваги до тіла. Тіло для залежних жінок має інструментальну функцію, тоді як неза- лежні жінки – асоціюють тіло із задоволенням. Також показано, що в обох дослідницьких групах задоволеність сексуальним життям і задово- леність здоров’ям представлені як два взаємовиключні показники, і це може бути пов’язано з певними соціокультурними особливостями.