Подолання комунікативних бар’єрів у спілкуванні з носіями мови - Макаренко, Н.М.; Андрійченко, О.О.; Торяник, М.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті йдеться про дослідження проблеми комунікативних бар’єрів у спілкуванні українських студентів з носіями іноземної (ан- глійської) мови та шляхи зниження цих бар’єрів: причини їх виник- нення, шляхи подолання. Аналіз теоретичних досліджень з проблеми представлено у вигляді класифікацій, які надають інформацію, опис ко- мунікативних бар’єрів. На основі науково-теоретичних досліджень про- блеми зарубіжними та вітчизняними авторами представлено емпіричне вивчення процесу аудіювання, розроблено індивідуальні профілі слуха- чів іноземної мови. Детальний аналіз труднощів сприймання іноземної мови, практичні рекомендації щодо долання бар’єрів можуть значно вплинути на розуміння іноземної мови, покращити комунікацію.