Розвиток екологічної свідомості особистості: актуальність проблеми - Набочук, О.Ю. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито сутність феномена екологічної свідомості осо- бистості. Охарактеризовано екологічну свідомість людини з точки зору психологічних напрямків, а саме: а) напрямку, що стосується розгля- ду екологічної свідомості особистості як передумови формування еко- логічного світогляду людини; б) напрямку, який розглядає екологічну свідомість як складну психічну структуру, що, передусім, висвітлює ставлення людини до оточуючої дійсності, діяльності інших суб’єктів, суспільства в цілому, а також наслідків цієї діяльності; в) напрямку, що пов’язаний з розвитком екологічного мислення людини, творчого потенціалу її особистості; г) напрямку, який ми би назвали аксіопсихо- логічним, згідно якого екологічна свідомість людини розглядається як найвища особистісна цінність.