Роль комунікацій у формуванні особистості дитини юнацького віку (16-22 роки) - Поцулко, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті характеризуються особливості нейрофізіологічного та пси- хологічного розвитку психіки дитини юнацького віку; аналізуються основні комунікативні знання та навички, якими повинні володіти діти в цьому віці; розглядаються домінуючі чинники отримання та обробки інформації дитиною 16-22 років, а також роль комунікацій у форму- ванні його особистості. Автор торкається проблеми спілкування як ко- мунікації, розглядаючи його основні функції та види, а також основні критерії комунікативної культури людини як суб’єкта моралі та права. Значна роль у формуванні особистості юнацького віку належить такій якості психіки, як егоцентризм, який в більшості своїй не сумісний з усталеним психопростором, в якому психіка нового покоління намага- ється проявити свої внутрішні потенціали. Тому автор пропонує свої за- соби вирішення цієї проблеми для молодої психіки.