Методологічний плюралізм та поліпарадигмальність підходів у поясненні психіки - Устименко, С.Ф.; Шамне, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено аналіз нових теоретико-методологічних під- ходів до пояснення природи психічного. Обґрунтовується можливість використання потенціалу поліпарадигмальності, методологічного плюралізму, ідей постнекласичної психології до її концептуалізації. Розглянуто нові тенденції у поясненні природи психічного: прагнення відійти від пояснення психіки на основі рефлексу; визнання субстанці- ональності психологічної реальності; розгляд психіки з позиції інфор- маційно-енергетичних процесів; визнання аказуальності як принципу пояснення психічного, детермінації психічного психічним; відмови від раціональності в поясненні психічного і заміни його метафоричністю, ірраціональністю, інтуїтивністю, міфологізацією психічних явищ і сві- домості; прагнення відділити психологію від психофізіології.