Проблема становления личностно смыслового уровня психического здоровья у подростков - Шипелик, Т.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У роботі досліджується вплив особистісної незрілості на якість жит- тя та психоемоційне здоров’я підлітка. Аналіз здоров’я в досліджува- них групах виявив, що з падінням гармонійності від високогармонійної до низькогармонійної групи спостерігається значний ріст різноманітної психосоматичної та соматичної патології, зростає ризик розвитку пове- дінкових розладів, значно знижується якість життя за рахунок впливу дезадаптивних чинників.