Дослідження чинників сором’язливості старшокласників - Шульженко, Д.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
статті розглянуто психологічні, особистісні та соціальні чинники сором’язливості старшокласників, проаналізовано самооцінку причин сором’язливості, фізичні та поведінкові прояви сором’язливості. Вста- новлено, що фактор «соціальна взаємодія», який поєднує в собі негатив- ні аспекти шкал «реактивної агресивності» та «відкритості» є показни- ком чинників сором’язливості у групі старшокласників. Показано, що для досліджуваних характерна підвищена ідентифікація з соціальними нормами, конформність, поступливість, скромність, залежність, вузьке коло інтересів.