Психологічний захист як механізм соціальної адаптації хворих на епілепсію - Зінченко, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкривається проблема механізмів психологічного захис- ту в межах наукових психологічних досліджень. Аналізується місце ме- ханізмів психологічного захисту в адаптаційних процесах особистості взагалі та хворих на епілепсію зокрема.За допомогою тесту-опитуваль- ника Р.Плутчика, Г.Келлермана і Х.Р.Конта визначено характер ви- користання хворими на епілепсію механізмів психологічного захисту. Здійснений аналіз дії механізмів психологічного захисту при хворобі на епілепсію з урахуванням ступеня адаптованості показав, що сприят- ливішими в адаптаційному процесі є механізми компенсації та інтелек- туалізації, які, на нашу думку, чинять сприятливий характер за раху- нок більшої усвідомлюваності, дієвості, а, значить, і контрольованості. Менш адаптивними є механізми, що погано піддаються контролю або обираються як зручніші (простіші) для особистості – витіснення, про- екція, заміщення.