Емоційний інтелект і поведінкові стратегії управлінської діяльності правоохоронців - Марченко, А.О.; Барко, В.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена висвітленню взаємозв’язку емоційного інтелек- ту і управлінських поведінкових стратегій керівників органів внутріш- ніх справ. Встановлено, що чим вищий емоційний інтелект керівника ОВС, тим багатшим може бути його поведінковий репертуар, тим менше він залежить від імпульсивних дій; керівник може долати стресові си- туації за допомогою соціально прийнятних дій і уникати використання асоціальних, агресивних моделей коупінг-поведінки. Високий ЕІ дозво- ляє застосовувати конструктивні, продуктивні, позитивні моделі пове- дінки в ситуації стресу. Внаслідок недостатньо розвиненого ЕІ керівник не здатен адекватно оцінювати, розуміти і управляти своїми та чужи- ми емоціями, результатом чого є надання переваги примітивнішим де- структивним коупінг-стратегіям.