Психологічний механізм реактивного утворення та його зв’язок із самосприйняттям особистості - Тохтамиш, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проведено аналіз класичних та сучасних концепцій реак- тивного утворення як захисного психологічного механізму, здійснено дослідження його зв’язку з вербальним компонентом сприймання лю- диною самої себе. Доведено, що захисний психологічний механізм ре- активного утворення в своїй основі не усвідомлюється особистістю, при цьому він належить до захистів вторинного, або ж «невротичного» типу, та не відноситься до найбільш «примітивних». Встановлено значущий зворотній зв’язок між проявом дії механізму реактивного утворення і сприйманням суб’єктом себе в сексуальній ролі та прямий зв’язок з ко- мунікативним «Я» i діяльнісним «Я».