До питання зв’язку особистісних особливостей педагога та навчальної успішності учнів - Труляєв, Р.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлюються актуальні питання вивчення психологічних детермінант навчальної успішності. Обґрунтовується визначна роль особистості педагога в досягненні учнями високої результативності навчальної діяльності. Для систематизації накопичених даних щодо психологічних факторів навчальної успішності та визначення в системі наукового знання місця чинникам, пов’язаним з особистістю педагога, в класифікацію психологічних детермінант навчальної успішності введено критерій «Суб’єктна віднесеність важливих для навчальної діяльності індивідуально-психологічних особливостей». Представлено психологічний механізм впливу позитивних цінностей педагога на навчальну успішність учнів.