Психологічні чинники становлення життєвої стратегії у студентської молоді - Євстафієва, Л.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена психологічній характеристиці життєвої стратегії та основних чинників її становлення, зокрема мотивації навчально професійної діяльності студентів. Життєві стратегії дозволяють людині через уявлення майбутнього свідомо і цілеспрямовано розвивати свій особистісний потенціал, тому так важливо вивчати мотиваційну сферу студентської молоді. Вивчення мотивації – це виявлення її актуального рівня і можливих перспектив, зони її найближчого розвитку у кожного студента. Мотивація постає як складне психологічне утворення, що поєднує усвідомлювані та неусвідомлювані особистістю спонуки та очікування в процесі формування індивідуального способу діяльності у світі через засвоєння та продуктивну реконструкцію загальнолюдського досвіду в пізнанні та перетворенні світу.