Ролеграма як засіб формування рольової структури особистості - Мірошник, З.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкривається сутність поняття “ролеграма”. Зазначається, що саме оптимальний та необхідний набір спеціальних дій, який відповідає основним функціям певної ролі – компонента рольової структури особистості, детермінує розвивальну програму професійної підготовки майбутнього вчителя. Акцентується увага на конкретних рольових позиціях вчителя, об’єднаних у рольові профілі: “психолог”, “педагог”, “соціал”, розкривається зміст кожної з них, подається перелік та опис загальнотрудових та спеціальних знань і умінь, необхідних для успішного виконання педагогічної діяльності.