Формування творчого мислення студентів як основа інноваційного розвитку суспільства - Мойсеєнко, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті обґрунтовується актуальність активізації творчого потенціалу майбутніх спеціалістів в галузі медицини, які повинні забезпечувати інноваційний розвиток суспільства. Розглядаються питання стосовно сутності творчого завдання та виокремлюються інди" фікаційні ознаки творчої мисленнєвої діяльності студента, який навчається медицини. Виокремлено складові мисленнєвого процесу, спрямованого на розв’язання медичної проблеми: процес розуміння, процес прогнозування, процес апробації. Аналізуються психологічні аспекти активізації та оптимізації творчого мислення. Розглядаються психологічні засади впровадження творчого тренінгу для активізації процесу медичного мислення майбутніх лікарів. Обґрунтовується можливість позитивного впливу тренінгової системи КАРУС. Про" ілюстровано можливість використання навчальних задач з клінічних дисциплін (на прикладі задач з офтальмології) як основи тренінгових задач системи КАРУС. На прикладі творчого медичного мислення студентів доведено результативність впровадження творчого тренінгу, який сприяв підвищенню суб’єктивної чуттєвості, забезпечив розвиток синергії та активізації інтуїтивних компонентів творчого мисленнєвого процесу.