Психологічний аспект спілкування в системі міжперсональної і міжгрупової взаємодії (на прикладі оволодіння іноземною мовою майбутніми випускниками ВНЗ) - Онуфрієва, Л.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Досягнення мети спілкування може відбуватися за допомогою різноманітних засобів та принципів організації мовлення, а шляхи оптимізації міжособистісної взаємодії потрібно шукати не стільки в озброєнні носія мови суто лінгвістичними і поведінковими техніками спілкування, скільки у створенні таких умов діяльності, які відкривали би суб’єкту максимальні можливості для вияву ініціативності й самостійності. Зроблено спробу дати варіант інтерпретації досвіду навчання іноземній мові майбутніх фахівців соціономічних професій з позиції діалогічного підходу, показано можливості організації навчального процесу як процесу розвитку самостійності суб’єкта учіння.