Теоретичний аналіз феноменів особистісного становлення в контексті розвитку самосвідомості у сучасних наукових дослідженнях - Яворська-Вєтрова, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлені новітні вітчизняні психологічні дослідження таких феноменів, як самоконституювання, самодетермінація, само цінність, самоефективність у їх зв’язку з розвитком самосвідомості особистості. Проаналізовані визначення та сутність феноменів, їх структура та фактори формування, функціонування у різні періоди онтогенезу, вплив на розвиток самосвідомості та поведінки особистості. Показано, що самоцінність, самодетермінація, самоефективність не є просто продуктами самосвідомості в процесі інтеріоризації зовнішніх впливів, а й, у свою чергу, формуючись, впливають на діяльність і поведінку суб’єкта, його цілі, завдання, методи взаємодії з оточуючою дійсністю.