Теоретико–методологічні основи дослідження соціальної злагоди - Крюкова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Висвітлено теоретикометодологічні основи дослідження соціальної злагоди. Зазначено, що на рівні методологічного аналізу можна виділити принципові відмінності конфліктологічного, консенсусологічного і синтетичного підходів до дослідження соціальної злагоди. При конфліктологічному підході злагода – приватний стан конфліктуючого суспільства. При консенсусологічному підході злагода – це “закон соціальної статики”, що прагне до рівноваги соціальних систем. Синтетичний підхід досліджує процес зародження злагоди в конфлікті; нерівномірність і нестабільність у соціальному розвитку розглядає як умову становлення стабільності. Соціальна злагода – це стан і процес взаємодії між соціальними суб’єктами, що мають схожі цінності, потреби, інтереси та цілі, при цьому соціальна група солідарна, згуртована, впорядкована, стабільна, цілісна. Охарактеризовано типи, види і функції соціальної злагоди. Доведена роль злагоди у формуванні зразків, правил і норм узгодженої поведінки та дії. У подальших розвідках можливе обґрунтування поняття “соціальна злагода” в психології; дослідженні соціальної злагоди як складової процесу соціального розвитку особистості в ранньому юнацькому віці.