Деприваційна травма і розлади адаптації у призовників - Шелестова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Актуальність обумовлена громадською резонансністю в Україні справ, пов’ язаних з розладами адаптації у призовників. Оскільки адаптаційний період є найбільш складним для особистості і часто супроводжується емоційним зривом, невротичними реакціями, то в статті презентовані результати дослідження, які дозволили виявити усе$ реднений психологічний портрет призовника. Також розглянуто модель взаємозв’язків розладів адаптації призовників і деприваційної травми як наслідок зміни соціального статусу, здатної впливати на пси$ хоемоційний стан та стресостійкість особистості.