Нейропсихологічний підхід до порушень мовлення внаслідок локальних уражень мозку - Михальська, Ю.А.; Михальська, С.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Мовлення являє собою дуже складну психічну діяльність, що поділяється на різні види і форми. У завдання нейропсихології входить дослідження різних форм патології мовлення, що виникають при локальних ураженнях мозку. Жодна форма психічної діяльності не формується і не реалізується без прямої або непрямої участі мовлення. Афазії – це порушення вже сформованого мовлення, що виникає при локальних ураженнях кори лівої півкулі (у правшів) і являють собою системні розлади різних форм мовної діяльності. Локальні ураження мозку зачіпають лише різні елементи, які входять до складу мовленнєвої діяльності, що і призводить до диференційованих форм мовленнєвих порушень.