Клінічна характеристика дитячого церебрального паралічу - Ружицька, Л.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті звертається увага на те, що несприятливі демографічні процеси в Україні супроводжуються різким погіршенням здоров’я дітей. Сучасний розвиток медицини дозволяє зберегти життя глибоко недоношеним, травмованим при пологах дітям та дітям з природженими вадами розвитку, які в подальшому стають основним контингентом дітей з порушенням здоров’я. Розглянуто етіологічні чинники, які можуть сприяти розвитку дитячого церебрального паралічу (виділяють: пренатальні, натальні і постнатальні несприятливі фактори), клінічна картина при різних формах дитячого церебрального паралічу, спеціальні діагностичні методи та прогноз на майбутнє.