Психологічні особливості самотності в похилому віці - Грубляк, В.Т.; Грубляк, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проблема соціальної самотності посилює почуття соціальної незахищеності. Найбільш травмуючими чинниками самотності в пізньому віці є стресові ситуації та переживання, особливо втрата значущо близьких людей, відсутність прагнення до встановлення нових або підтримки старих соціальних зв’язків, різка зміна звичного способу життя з виробленням суїцидальної поведінки. Враховуючи причини самотності та механізм її розвитку, рекомендується застосування як загальнотерапевтичних підходів, так і спеціальних психотерапевтичних методик, активного залучення осіб похилого віку у соціальні відносини.