Особливості становлення наукової думки про самосвідомість особистості у філософсько–психологічному історіогенезі - Співак, Л.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті викладено особливості становлення наукової думки про самосвідомість особистості від ХVІІ ст. і до сьогодні. Так, розкрито погляди Р. Декарта на поняття “свідомість” і “самосвідомість”, інтерпретація свідомості за допомогою поняття “рефлексія” Дж. Локком, що є філософськими основами для психології самосвідомості. Презентовано провідні наукові ідеї про людське “Я” й інших філософів ХVІІ ХІХ ст. – Б. Паскаля, Д. Юма, Е. Кондільяка, І. Канта, Й. Фіхте, Г. Гегеля, Л. Фейєрбаха. Представлено огляд фундаментальних наукових праць щодо проблеми самосвідомості особистості видатних зарубіжних і вітчизняних психологів ХХ ст. – В. Джеймса, Л.С. Виготського, С.Л. Рубінштейна.