Динамічні характеристики мотиваційних утворень особистості студента в адаптаційному процесі - Резнікова, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються мотиваційно-особистісні аспекти адаптації студентів. Показано, що процес формування особистості майбутнього фахівця, відповідної структури мотивів і системи цілей відбувається впродовж усього періоду навчання, з першого до п’ятого курсу. Наводяться результати емпіричного дослідження кількісної й змістовної динаміки мотиваційних утворень особистості студентів в процесі їх адаптації до навчання у вузі. Визначені зв’язки динамічних характе- ристик таких особистісних мотиваційно-смислових структур, як досягнення, пізнання, афіліація, домінування з етапами адаптаційного процесу. У завершенні статті формулюється висновок про необхідність розробки способів і технологій психологічної допомоги студентам у розвитку їх мотиваційної сфери.