Вплив стресового стану та емоційного вигорання на розвиток особистості викладача - Каткова, Т.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається проблема емоційного вигорання як стресу, що впливає на розвиток особистості викладача. Детально представлений аналіз особливостей синдрому “емоційного вигорання”, акцентується увага на його виникненні у сучасного вчителя в процесі професійної діяльності. У статті також представлений теоретико-методологічний аналіз сучасної вітчизняної і зарубіжної літератури з проблеми емоційного вигорання особистості в процесі трудової діяльності. Визначено рівень емоційного вигорання у працівників освіти. Охарактеризовано складові емоційного вигорання викладачів. Експериментально досліджено феномен вигорання, розроблені методичні рекомендації щодо профілактичних заходів з вчителями, які переживають емоційний дискомфорт на робочому місці. Намічаються перспективи подальшої роботи.