Психологічні особливості осіб молодого віку - Грубляк, В.В.; Грубляк, В.Т.; Грубляк, В.В.; Михальський, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Вивчено стан психологічного здоров’я потенційних донорів молодого віку від 18 30 років відповідно до основної Д1, підготовчої Д2 і спеціальної Д3 груп за даними медичного огляду і анкетування 2005 2007 років. Встановлено зменшення кількості психологічно здорових в основній групі – Д1 (в 2005 році– 674 – 44%, 2006 – 423 – 32%, 2007 – 285 – 25%), підготовчій – Д2 (відповідно, 428 – 35%, 494 – 56%, 428 –18%) і спеціальній групі–Д3 (59 28%, 56 – 22%, 46 – 15%), при збільшенні кількості акцентуйованих і особистостей з психічними порушеннями. В структурі акцентуйованих осо бистостей віком 18 30 років переважає демонстративний тип (в основній групі – Д1: 2005 році – 26,4%; 2006 – 27%, 2007 – 28%; в підготовчій групі – Д2, відповідно:26,5%, 27,8%, 28,5%; в спеціальній – Д3: 26,8%; 27,6%; 29%) і циклотімічний тип (в групі Д1: в 2005 – 22,6%; 2006 – 23%, 2007 – 25%; в групі Д2, відповідно: 23,6%; 24%, 25,6%; в групі – Д3: 22,8%; 24,4%; 30%); рідше зустрічається аутичний тип (в групі – Д1 в 2005 році – 13,5%; в 2006 – 14,5%; 2007 – 15%; в групі – Д2, від повідно: 13,7; 14,6%; 15%; в групі Д3: 14%,14,8%;15,7%), а також некеровані і змішані типи. За період 2005 2007 роки збільшилась кількість осіб молодо го віку з неврозами тривоги, істероїдними неврозами і хворих на психопатію. Визначена можлива мотивація донорства потенціаль ними донорами; пропонуються шляхи профілактики розвитку порушень психологічного здоров’я і шляхи спрямування особистості до самореалізації, до участі у донорстві з урахуванням особливостей віку і психологічного стану.