Методологічна рефлексія проблем освіти: інтелектуальні послуги й товари - Куценко, Г.В.; Тєнькова, Л.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Звертається увага на такі попередні наслідки впливу глобалізації на сучасну освіту як тотальна інформатизація життя, зростання важливості інформації як стратегічного ресурсу, а також пе ретворення знань на товар, а освіти – на сферу надання послуг. Показано, що найпершим кроком у побудові конкурентоспроможної освіти є рефлексія цільового психологічного предмета навчання для подальшого розгортання його в систему психолого педагогічних проектів, програм, прийомів.