Психологічні чинники саморозвитку старшокласників та шляхи активізації цього процесу в умовах навчання - Мерзлякова, О.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті окреслено сучасне розуміння поняття “саморозвиток” в психолого педагогічній літературі та надано авторське визначення цього процесу, зокрема в старшому шкільному віці. Автором статті запропоновано методичні рекомендації для шкільної адміністрації, психологів та вчителів щодо засобів активізації процесу само розвитку старшокласників.