ПЕДАГОГІЧНІ ЗДІБНОСТІ ВИКЛАДАЧА ЯК ПРЕДМЕТ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Мамічева, O.B. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті зазначається, що для сучасного етапу вивчення здібностей характерна велика кількість досліджень, які можна поділити на дві великі групи: створення ієрархічних моделей здібностей; пошук загальної основи здібностей. Характерним є пошук провідних, ядерних, стратегічних, термінальних та інструментальних і т.п. компонентів здібностей. Автором обґрунтовується необхідність науково-теоретичної та експериментальної розробки концепції розвитку педагогічних здібностей викладачів вищих навчальних закладів, їхньої структури, динаміки розвитку і специфіки у викладачів різних навчальних дисциплін гуманітарного профілю, ролі і місця цих здібностей у структурі індивідуальності особистості викладача вищого навчального закладу.