Природа губристичної мотивації та розвитку губристичного синдрому крізь призму конфлікту - Брагіна, Катерина (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті акцентовано увагу на природі губристичної мотивації як компоненті особистості та розглянуто її через призму конфлікту. Визначено, що губристичні риси характеру, такі як цинізм, егоїзм, амбіційність або хитрість, є невід’ємною складовою будь-якої особистості та, не дивлячись на існуючі стереотипи, їх ігнорування неможливе, а іноді навіть шкідливе для людини, оскільки викликає внутрішній конфлікт і призводить до підвищення психологічного напруження. Проаналізовано сучасні погляди на губристичні прагнення та їх вплив на самосприйняття. Описано особливості прояву негативних рис характеру й утворення губристичного синдрому як деструктора міжособистісної взаємодії й адекватного сприйняття світу, здійснено його порівняльний аналіз із нарцисичним синдромом та ерозією влади. Розкрито симптоматику губристичного синдрому, варіації прояву та способи його запобігання. Описано природу психологічного гомеостазу та його прояви у людей із яскраво вираженим бажанням до отримання влади та прагненням до саморозвитку. Розглянуто переваги зменшення губристичного напруження за допомогою потрапляння особистості в конфлікт, зокрема і провокуючи його свідомо чи несвідомо, а також небезпеку, яку становлять для особистості нереалізовані негативні сторони характеру. Проаналізовано зв’язок прагнення влади та бажання самореалізації зі схильністю людини вступати у конфлікт. З’ясовано, що вступати у конфлікт важливо заради запобігання зростанню фрустрації через нереалізовану губристичну мотивацію.