Самоставлення як психологічний компонент особистісного розвитку сучасного підлітка - Дмитріюк, Наталія; Кордунова, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати емпіричного дослідження пробле- ми самоставлення як психологічного компонента особистісного роз- витку сучасного підлітка. Охарактеризовано основні особливості та передумови розвитку самоставлення. З’ясовано, що внутрішній досвід людини наповнює внутрішня картина уявлень особистості про себе, що необхідно для якісного її існування у середовищі, власне, це і наповнює її зовнішній досвід. Доведено, що проблема підліткового самоставлення заслуговує особливої уваги, оскільки неадекватне прийняття власної особистості, саме у цей віковий період, може негативно позначитися на особистісному розвитку молодої людини. Виявлено, що у більшості досліджуваних підлітків переважає адекватний рівень розвитку само- ставлення. Доведено, що у підлітковому віці у розвитку самоставлен- ня відбуваються суттєві зміни. Обґрунтовано, що особливістю під- літкового віку є формування самостійних уявлень про самого себе і про навколишніх. Емпірично підтверджено, що підлітки загалом прийма- ють власну особистість і досить адекватно ставляться до себе. У них спостерігається неабиякий інтерес до себе, бажання пізнати себе та вдосконалитися. Показано, що саморозвиток у підлітковому віці від- бувається на тлі прийняття себе і цілісного позитивного ставлення до себе. Виявлено підлітків, які схильні приписувати відповідальність за всі події зовнішнім чинникам. Показано, що це призводить до роз- витку почуття нерозуміння себе, неприйняття, що порушує процеси збалансованості психічного розвитку, провокує внутрішні конфлікти особистості. Емпірично виявлено, що самоставлення підлітків зале- жить від ставлення до них дорослих, перш за все, батьків. З’ясовано, що підліток засвоює цінності, параметри оцінок і самооцінок, за якими його оцінюють батьки та за якими він починає оцінювати себе сам, а також образ себе, який володіє або не володіє тими чи іншими якостя- ми і рисами. Показано, що слабкі прояви позитивного ставлення дорос- лих зменшують потребу підлітків у позитивному прийнятті власної особистості. Доведено важливість дорослих у розумінні та прийнятті підлітків такими, якими вони є, враховуючи їх досягнення та помилки. Діагностовано прояви заниженої самооцінки та недостатньо обґрун- тованого уявлення про власні риси. Усе це створює ситуацію нерозумін- ня себе та детермінує потребу в особистісних самозмінах. Формуван- ня позитивного ставлення підлітків до себе передбачає можливість відчувати особистісний комфорт, почуття гордості, власної гідності, поваги. Становлення власного «Я», саморозвиток відбуваються на тлі прийняття себе і цілісного позитивного ставлення до себе.