Переконання щодо різних видів психологічної допомоги та батьківське ставлення у батьків дітей із дислексією - Лодиговська, Ева; Шебанова, Віталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено актуальній для сучасної психології проблемі – пе- реконань щодо різних видів психологічної допомоги та батьківського ставлення у батьків дітей із дислексією. Метою статті є аналіз пе- реконань батьків щодо типових видів психологічної допомоги в кон- тексті порушення (дислексії розвитку), яке виявляється у їх дітей, та особливостей їх батьківського ставлення щодо дитини. Показано, що переконання батьків щодо правильності, ефективності та доцільнос- ті запропонованих видів психологічної допомоги мають ключове зна- чення, оскільки саме переконання визначають рівень залучення дитини до запропонованої допомоги. У дослідженні брали участь 50 дорослих у віці 25–45 років (25 бать- ків дітей із дислексією, 25 батьків дітей без дислексії), які відповідали на питання авторської анкети з метою з’ясування їх переконань щодо вищезазначених видів психологічної допомоги та заповнювали «Шкалу Батьківського Ставлення» М. Плопа. Дослідження не виявило значущих відмінностей у переконаннях батьків дітей із дислексією та без дис- лексії в аспекті вірогідності й ефективності проведення діагностики, консультації або терапії, незалежно від того, чи отримували їх діти перелічені види допомоги. Виявлено, що досвід батьків у частоті звер- нення за психологічною, логопедичною і педагогічною допомогою їхнім дітям не є визначальним чинником, який впливає на їх переконання щодо різних видів фахової підтримки. Установлено, що існують поодинокі випадки взаємозв’язку між деякими видами батьківського ставлення та переконаннями батьків щодо різних видів психологічної допомоги. Зауважено, що відміннос- ті у ступені цього взаємозв’язку в батьків дітей із дислексією та без дислексії – відсутні. З’ясовано, що отримані результати вказують, що переконання батьків щодо психологічної підтримки можуть бути спричинені іншими чинниками, які не брались нами до уваги та будуть вивчені у подальших дослідженнях.