Макроґенеза фрустрації потреби досягнення успіху як особистісної детермінанти навчальних досягнень учнів - Мусіяка, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати експериментального досліджен- ня фрустрації потреби досягнення успіху й особливостей її прояву як особистісної детермінанти навчальних досягнень школярів. Здійснено аналіз фрустрації потреби досягнення успіху учнів із різними навчаль- ними досягненнями упродовж двох етапів онтогенезу – в молодшому шкільному та підлітковому віці. З’ясовано макрогенетичні тенденції становлення фрустрації потреби досягнення успіху учнів початкової та основної школи, які репрезентують детермінацію навчальних досяг- нень школярів у онтогенетичному вимірі. Установлені взаємопов’язані тенденції у макроґенезі динаміки фрустрації потреби досягнення успі- ху переконливо свідчать, що вже у процесі навчання в початковій школі наявні несприятливі лінії становлення потреби досягнення успіху. По- казано, що вони обмежують продуктивність процесу успішності на- вчальних досягнень, гальмуючи потребу досягнення успіху навіть у від- мінно встигаючих школярів, а, отже, звужують поле суб’єктної актив- ності учня у процесі учіння. Зафіксовано онтогенетичну стабілізацію у процесі переходу до основної школи суб’єктних потенцій школяра та його особистісної ефективності. Констатовано, що навіть у такому відносно благополучному абрисі становлення потреби досягнення успі- ху є очевидні «прошарки» деструкції, що мають стати об’єктом пиль- ної уваги вчителів, шкільних психологів і батьків із метою запобігання деструкції у становленні школяра як успішного суб’єкта учіння. Експе- риментально встановлено, що слабко встигаючим п’ятикласникам властиве украй несприятливе психологічне тло з констеляцією чин- ників, що заважають розкриттю особистісних потенцій у досягнен- ні успіху в процесі навчальної діяльності, становленню особистісної ефективності. Деструктивний вплив фрустрації потреби досягнення успіху в слабко встигаючих школярів є показником того, що при пере- ході з початкової до основної школи у цих школярів зафіксована яскраво виражена дестабілізація становлення суб’єктності, що виявляється у посиленні деструкції потреби досягнення успіху. Дані експерименталь- ного дослідження свідчать про необхідність розробки диференційова- них стратегій психологічної допомоги як молодшим школярам, так і підліткам, із метою забезпечення екологічного розвитку потреби до- сягнення успіху в процесі шкільного навчання.