Психологічний зміст механізмів сприйняття особистістю іноземної мови - Івашкевич, Ернест; Гудима, Олександр (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті описано роль сприйняття особистістю іноземної мови під час оволодіння останньою. Авторами виокремлено базові психологічні умови, від яких значною мірою залежить ефективність навчального процесу. Також було вивчено зміст діяльності вчителів, що дало змогу наголоси ти на основних психологічних принципах його забезпечення. Показано, що найважливішим засобом навчання є перцептивно-емоційний компонент комунікативних технік, що має неабиякий вплив на активізацію мовленнєвих можливостей людини. Однією з головних умов успішного вивчення іноземної мови є формування постійного, конструктивного та навмисного сприйняття іноземної мови, що гарантує цілковито творчий процес набуття знань. Було підкреслено, що ефективність навчального процесу залежить від: інтенсивності та якості чуттєвого сприйняття; логічного осмислення сприйнятої інформації; практичного застосування змістового компонента оволодіння іноземною мовою. Отже, завдання вчителів на уроках іноземної мови передбачає: 1) активізацію процесу сприймання іноземної мови; 2) використання методу логічного осмислення сприйнятої інформації; 3) застосування опанованих знань на практиці (під час виконання комунікативних завдань). Доведено, що сприйняття іншомовної інформації щільно пов’язане з усіма особливостями особистості й залежить від набутого досвіду, знань, психічних станів та індивідуальних особливостей людини (по треб, схильностей, інтересів, мотивів, емоційних станів тощо). Зазначено, що апперцепція характерна для кожної людини і спричиняє значні відмінності у сприйнятті одних і тих самих предметів різними людьми або однією і тією ж людиною в різні періоди часу. Було показано, що ці чинники слід ураховувати під час роботи з творчими учнями з метою прояву індивідуальності кожного з них, зокрема, у підлітковому віці. Авторами статті зазначено, що ця категорія школярів – це найбільшою мірою емоційні люди, зі ще несформованою нервовою системою й особливим сприйняттям світу. Зазначено, що саме тому вчителям потрібно бути особливо обережними у виборі методів педагогічного впливу з урахуванням особливостей сприйняття іноземної мови як окремими особами, так і колективом загалом. Підкреслено, що за умови досить обмеженого обсягу навчального часу важливе значення має можливість відбору необхідної інформації; останнє дасть змогу інтерпретувати наукове знання, адаптувати його до потреб сучасної практики, популяризувати, тобто, перетворити конкретну наукову інформацію про мову та мовлення у форму, максимальною мірою доступну для дітей. Наголошено, що найефективнішою формою сприймання є емоційне, образне сприймання матеріалу; це сприяє збереженню стійкої уваги й інтересу, поглибленню мотивів учасників навчально-виховного процесу. Запропоновано приклади творчих завдань для учнів відповідно до механізмів сприйняття особистістю іноземної мови. Було підкреслено індивідуальні особливості сприйняття учнями іноземної мови у процесі навчання в середніх школах.