Зміст і результати впровадження програми формування інтернальності як чинника готовності майбутніх психологів до особистісно-професійного саморозвитку - Кетлер-Митницька, Тетяна (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Метою статті є опис змісту й аналіз результатів упровадження програми формування інтернальності як чинника готовності майбутніх психологів до особистісно-професійного саморозвитку. В статті розглянуто актуальність проблеми формування інтернальності майбутніх психологів у контексті професійних вимог. Наведено дані експериментальних досліджень щодо формування інтернальності майбутніх психологів і готовності до особистісно-професійного саморозвитку. Встановлено, що у здійснених дослідженнях не розкрито природу взаємозв’язку між цими властивостями та не запропоновано засобів формування інтернальності як чинника здатності до саморозвитку. Представлено авторську модель, що описує систему формування інтернальності як чинника готовності майбутніх психологів до особистісно-професійного саморозвитку. Модель передбачає впровадження програми формування інтернальності, що включає навчальний курс, психологічний тренінг і засідання дискусійного клубу. Розкрито зміст, форми та методи запропонованих напрямків роботи. Метою програми є розвиток когнітивного, особистісного та регуляторного компонентів інтернальності майбутніх психологів. Своєю чергою, їх формування спрямовано на стимулювання когнітивного, аксіологічно-мотиваційного та поведінкового компонентів готовності до особистісно-професійного саморозвитку. Надано інформацію про навчальні заклади та кількість майбутніх психологів четвертого та п’ятого курсів, які брали участь у формувальному експерименті. Представлено психодіагностичні методики, використані для порівняння рівнів сформованості кожного компонента до та після експерименту. За допомогою факторного аналізу виявлено фактори інтернальності майбутніх психологів як чинника готовності до особистісно-професійного саморозвитку. Порівняно рівні сформованості кожного фактора до та після впровадження програми. Аналіз підтвердив статистично значущу позитивну динаміку розвитку означених факторів. Отже, результати формуючого експерименту дають підстави стверджувати, що авторська програма формування інтернальності є ефективною, а її впровадження у практику вищої освіти допоможе стимулювати особистісно-професійний саморозвиток майбутніх психологів.