Психологічні особливості розвитку довільної уваги учнів початкових класів загальноосвітньої школи у процесі навчання англійської мови - Ляшенко, Лариса (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2020)
Метою статті є вивчення мікровікових властивостей стійкості й концентрації довільної уваги учнів 1–2-х класів початкової загальноосвітньої школи, визначення рівнів їх розвитку, взаємозв’язку уваги з мисленням молодшого школяра, а також психолого-педагогічні умови активізації довільної уваги учнів-початківців для підвищення ефективності засвоєння англійської мови. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використано такі теоретичні методи дослідження: емпіричний метод, психолого-педагогічний експеримент, структурно-функціональні методи, методи аналізу, систематизації, моделювання, узагальнення. Результати дослідження. Розроблено нові положення, а саме: взаємозв’язки між властивостями довільної уваги учнів 1–2-х класів початкової загальноосвітньої школи (стійкість, концентрація), мисленням та успішністю у процесі навчання англійської мови зумовлюють їх позитивні взаємовпливи у процесі мовленнєвого розвитку молодших школярів. Доведено, що властивості довільної уваги впливають на індивідуально-психологічні особливості учнів (тривожність, спілкування, самооцінка, властивості темпераменту) і, навпаки, індивідуальні характерні особливості учнів можуть впливати на основні властивості (стабільність і концентрацію) довільної уваги. Використання засобів зорового унаочнення на уроках англійської мови безпосередньо впливає на механізми формування довільної уваги молодших школярів, а також на їх індивідуально-психологічні особливості, що сприяє розвитку мовленнєвих і комунікативних навичок молодших школярів. Створено нову концептуальну модель розвитку довільної уваги учнів 1-х і 2-х класів, яка враховує її типові індивідуальні особливості (ступінь зосередженості на певному завданні, рівень розподілу уваги у процесі опису об’єктів за допомогою засобів зорової наочності). Створено нову технологію на основі вправ з англійської мови, спрямовану на розвиток у дітей основних властивостей довільної уваги у зв’язку з мисленням. Представлено критерії, показники та набір методик для діагностики розвитку основних властивостей довільної уваги 6–8-річних учнів. Було доведено, що ефективно використані у навчальному процесі наочні засоби мають значний вплив на розвиток монологічного мовлення молодших школярів, знижують рівень їх тривожності, покращують комунікативні навички, мотивують школярів до активності, розвитку своїх інтересів й адекватної самооцінки. Висновки. Критеріально-орієнтована діагностика в нашому дослідженні дає змогу виявити розкид фактичних даних у межах визначених вікових категорій. Охарактеризовано п’ять основних рівнів розвитку стійкості й концентрації довільної уваги порівняно з рівнем, що характеризує оптимальним чином реалізований віковий потенціал дитячого віку. Використані методики, як ми переконалися, дозволяють діагностувати індивідуальні актуальні та потенційні особливості розвитку в 6–8-річних дітей найважливіших властивостей довільної уваги. Цілеспрямоване і планомірне формування дій самоконтролю в учнів 1–2-х класів потребує від учителя спеціальної підготовки: він повинен не тільки усвідомлювати завдання розвитку довільної уваги, але і володіти технологією формування розумових дій, здійснювати індивідуалізацію програми педагогічного впливу на дітей згідно з діагностичними даними про їх динаміку. З урахуванням загальновікових та індивідуально-типових особливостей стійкості й концентрації довільної уваги в учнів 1–2-х класів у дослідженні визначено можливі психолого-педагогічні напрями корекційної роботи, які можуть бути реалізовані за певних умов корекції педагогічного процесу вчителями та шкільними психологами.