Особиста доцільність актуалізування психологічних ресурсів - Штепа, Олена (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
Мета дослідження – емпірична характеристика особистої доцільності актуалізування особою власних психологічних ресурсів. Методи та методики дослідження. В емпіричному дослідженні було застосовано методи психологічного опитування, а також такі методи математико-статистичного аналізу даних, як кластерний, регресійний, кореляційний, класифікаційний, дискримінантний аналіз. Емпіричне дослідження реалізовано за моделлю Нельсона, що передбачала дискримінування показників особистої доцільності актуалізування особою власних психологічних ресурсів системною рефлексією та когерентністю. Результати дослідження. Особистим вмістом чуття когерентності, яке ґенералізує доцільність актуалізування психологічних ресурсів, є переживання і цінності, що надаються системній рефлексії, а саме: аспекти переживання – зусилля і задоволеність, мотиваційні цінності – самостійність і універсалізм. Показниками актуалізування чуття когерентності є персональна ресурсність й уміння особи оперувати власними ресурсами, тобто знати їх, уміти оновлювати і вміщувати. Рефлексований ресурсний контент чуття когерентності складають такі ресурси: позитивні взаємини з іншими, цілі у житті, віра, милосердя, творча діяльність, міркування, фізична активність, упевненість у собі, любов, творчість, віра у добро, робота над собою, відповідальність. Висновки. Особистий вміст когерентності можна тлумачити як досягнення людиною благополучного авторського способу буття завдяки докладанню власних зусиль. Уміння вміщувати власні ресурси є головним показником актуалізування ресурсів у чутті когерентності, який характеризує прагнення позитивних взаємин з іншими, творчої діяльності та фізичної активності. Особиста доцільність актуалізування психологічних ресурсів розкривається у задоволеності людини докладанням власних зусиль щодо самостійного розуміння милосердного ставлення щодо інших як визначальної цілі власного життя.