Сучасні методи організації самостійної пізнавальної діяльності студентів в умовах дистанційного навчання - Іванеко, Юлія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
У статті наголошено на актуальності пошуку та впровадження сучасних форм і методів роботи в умовах дистанційного навчання та широкого використання інформаційних технологій у вищій школі. Мета дослідження – визначити оптимальні форми і методи організації самостійної пізнавальної діяльності студентів в умовах дистанційного навчання. Для розв’язання поставлених у роботі завдань було використано комплекс таких загальнонаукових методів дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної психолого-педагогічної літератури, синтез, порівняння, класифікація, систематизація, наукова інтерпретація, моделювання. Результати дослідження. У статті проаналізовано сучасні підходи до з’ясування поняття «самостійна пізнавальна діяльність»; розглянуто психологічні особливості й механізми активізації самостійної пізнавальної діяльності студентів; визначено умови ефективної організації самостійної пізнавальної діяльності студентів; запропоновано авторську технологію для розвитку пізнавальної самостійності, формування позитивної мотивації навчання, навичок самоорганізації та саморегуляції, розвитку рефлексивного мислення ефективними формами і методами навчання. Висновки. Установлено, що організація самостійної пізнавальної діяльності студентів сприяє розвитку їх самоорганізації та самоконтролю, творчого пошуку; поглибленню набутих знань і способів їх застосування, рефлексивного мислення, пізнавальної активності, систематизації, узагальнення результатів і відповідальності за їх кінцевий результат. Досліджено, що для формування самостійної пізнавальної діяльності студентів найефективнішими формами і методами роботи є: метод проблемних ситуацій, метод рефлексії, метод дискусії, метод case-study, метод евристичної бесіди, метод мозкового штурму, техніка цілепокладання, проектний метод і навчальні онлайн-технології.