ДОСЛІДЖЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ДВОХОПЕРАНДНОГО ГРУПОВОГО МАТРИЧНОГО КРИПТОГРАФІЧНОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ - Ланських, Є. В.; Сисоєнко, С. В. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
У статті розглянуто і теоретично обґрунтовано результати перевірки коректності запропонованої математичної моделі побудови прямого та оберненого двохоперандного групового матричного криптографічного перетворення за допомогою математичного апарату теорії блочних матриць. За результатами досліджень встановлена коректність математичної моделі побудови оберненого групового матричного криптографічного перетворення, яка перевірена на повних множинах групових і негрупових операцій. Запропонована модель побудови оберненого групового матричного криптографічного перетворення забезпечує коректний синтез оберненого перетворення при відсутності негрупових операцій на основній діагоналі матриці групової операції. Отримані результати підтверджують коректну побудову оберненого перетворення на основі запропонованої моделі, реалізація якої забезпечує зменшення складності обчислень. Отриманий результат показав правильність знаходження оберненої матриці за допомогою запропонованої моделі.