ВИКОРИСТАННЯ КОНСОЛЬНИХ П’ЄЗОКЕРАМІЧНИХ ІДЕНТИФІКАТОРІВ У ВІБРОДІАГНОСТИЦІ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЙ ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ВИРОБНИЦТВ - Томенко, М. Г.; Корецька, О. О. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
У статті розглядається можливість ідентифікації технологічного обладнання, що може бути використане в системі визначення аварійних ситуацій потенційно небезпечних виробництв. Для цього в роботі запропоновано використовувати консольні п’єзоперетворювачі на базі асиметричних біморфних п’єзоелементів. Зміною розмірів та форм електродів на протилежних сторонах тонкого п’єзоелемента досягається зміна характеристик п’єзоперетворювача, що слугує ідентифікатором перетворювача, а отже, і обладнання, на якому він закріплений. Причому, площі електродів на протилежних сторонах не перетинаються, що забезпечує умови виникнення доменно-дисипативних властивостей п’єзоелемента.