РОЗВИТОК І ТРАНСФОРМАЦІЯ ПОНЯТТЯ BIG DATA - Кірей, Катерина Олександрівна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2019)
У статті розглядається розвиток і трансформація поняття «Великі дані» (Big Data). Нині це поняття не має чіткого трактування. Теоретичне дослідження показало, що його розвиток доцільно розглядати в історичному контексті. Спочатку вважалося, що критерієм віднесення до категорії Big Data, перш за все, є потік даних, більший 100 Гбайт на день. Однак виявилося, що цього недостатньо, щоб однозначно віднести продукт до категорії Big Data. Згодом як такий критерій було запропоновано використовувати якісні ознаки – «певну кількість V»: Volume – значне збільшення обсягу даних у корпоративних системах; Variety – різноманітність форматів і структур даних; Velocity – швидкість отримання і обробки даних для задоволення запиту тощо. Однак такий підхід не розкриває це поняття повною мірою, а торкається окремих його аспектів. В інших дослідженнях можна побачити визначення цього поняття як неможливості обробки даних традиційними способами. Однак таке визначення можна вже вважати застарілим, адже технології обробки великих обсягів даних експерти вже не відносять до новітніх. Деякі фахівці пропонують взагалі відмовитися від цього поняття. Однак, зважаючи на його значне поширення, це не видається можливим. Розвиток інформаційних технологій змінив наше ставлення до даних та інформації, а це, у свою чергу, вплинуло на сутність поняття Big Data. Нині під цим скоріше розуміється особливий підхід – ідеологія обробки великих масивів «сирих» даних. Однак не виключено, що в майбутньому це поняття може зникнути як застаріле та неактуальне, адже великі обсяги даних і сучасні підходи до їх обробки стануть звичайними засобами, і не буде необхідності робити акцент на їх інноваційній складовій.