ОЦІНКА ТОЧНОСТІ НЕЙРОМЕРЕЖЕВИХ МЕТАМОДЕЛЕЙ КРУГОВИХ НАКЛАДНИХ ВИХРОСТРУМОВИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ - Трембовецька, Руслана Володимирівна; Гальченко, Володимир Якович; Тичков, Володимир Володимирович; Сторчак, Анатолій Вячеславович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2019)
Для задачі синтезу вихрострумового перетворювача із однорідною зоною чутливості створені його RBF-метамоделі, які мають високу обчислювальну ефективність. Дані метамоделі можна використовувати для проектування перетворювача із заданим розподілом густини вихрових струмів в контрольних точках простору, що розташовані на поверхні струмопровідного об’єкту в зоні контролю перетворювача. Котушка збудження концентричного накладного вихрострумового перетворювача представлена витком, що живиться змінним струмом та який розташований над об’єктом контролю з постійними електрофізичними параметрами. Отримані метамоделі перевірені на адекватність та інформативність за комплексом статистичних показників з об’єктивною оцінкою їх статистичної значущості. При апроксимації поверхні відгуку використовувався комп’ютерний план експерименту, а саме багатовимірний простір пошуку заповнювався точками, які згенеровані за допомогою ЛПτ-послідовностей, що рівномірно розташовані на поверхні відгуку. Перевірено відтворюваність поверхні відгуку за допомогою отриманої метамоделі в усій області моделювання. Досягнута прийнятна похибка апроксимації.